Supreme Court Bygning

Hvem har bevisbyrden i sivile saker?

  • Fysisk deltakelse

Formålet med kurset er å gjøre deltagerne i stand til å forstå hva bevisbyrde er (og hva det ikke er) og å kunne argumentere om bevisbyrdespørsmålet i enkeltsaker. Samt gi kunnskap om høyesterettspraksis på utvalgte områder, for eksempel erstatningsrett, kjøpsrett, arbeidsrett og trygderett.

Innhold

  • Praktiske eksempler som viser problemene.
  • Bevisbyrde, tvilsrisiko, beviskrav, hva er egentlig forskjellen?
  • Terminologisk forvirring: Subjektiv (falsk) og objektiv bevisbyrde, absolutt tvil, bevisføringsplikt og bevisvurdering
  • Den som har bevisbyrden, vil tape saken dersom det aktuelle faktum ikke finnes bevist. Hvilket faktum er det som må bevises?
  • Myten om «de vanlige bevisbyrdereglene». Romerrettens føringer er fortsatt aktuelle, men holder de? Praktiske eksempler.
  • Moderne metoder (teorier) for å fastlegge bevisbyrden: formålsbetraktninger, virkelighetens krav, bevissikring, sannsynlighet, konsekvens, hindre misbruk, status quo, avvik fra det normale, klanderverdig forhold, mulighet til å opplyse faktum og setningsbygningen.
  • Slutninger ut fra lovens formulering, eks. ved offentlige inngrep, krav på ytelser, utlendingsrett, stillingsvern, forsikringsytelser, skatt og avgift, erstatningskrav, tingsrett og advokatrett
  • Når de materielle reglene er ulovfestede, særlig om erstatnings- og avtalerett

Arbeidsform

Forelesninger med praktiske eksempler, samtaler i grupper og plenum. Powerpoint og handouts. Deltagerne kan på forhånd sende inn helt korte eksempler på problemstillinger.

Målgruppe

Kurset passer for advokater innen alle saksområder, dommere og andre som vil lære om bevisbyrde.

Fagområde
  • Rettssaker, prosedyre, voldgift

Praktiske forhold

Dato
5. november 2024 09:00–12:15
Timer
4 juridiske etterutdanningstimer
Sted
Christiania Qvartalet Møtesenter, Grev Wedels plass 7, 0151 Oslo
Pris
4 500,-

Undervisere

Generelle betingelser 

Pris

Alle priser er inkl. forpleining og kursmaterialer. 

Påmelding

Vi anbefaler at du er tidlig ute med å melde deg på kurset, ettersom alle kurs har begrenset deltakerantall og vi derfor ikke kan garantere at det er plass ved sen påmelding.

Avlysnings- og avbestillingsbetingelser

Du kan melde deg av vederlagsfritt inntil 10 arbeidsdager før kursets start, med forutsetning for at vi mottar din avmelding senest kl. 10.00 på seneste avmeldingsdag. Når det er mindre enn 10 arbeidsdager til kursets start er din påmelding bindende, og vi kan derfor ikke refundere ditt kursgebyr - uansett årsak. Hvis du ikke kan delta er du velkommen til å sende en kollega som kan overta din plass helt vederlagsfritt.

Vi forbeholder oss retten til å avlyse kurs inntil 2 uker før kursstart i tilfelle av for få påmeldte deltakere. Ved force majeure, sykdom m.m fra underviser sin side, kan det i ytterste tilfelle avlyses nærmere kursstart. Ved avlysning av kurs fra Advokatenes HRs side, tilbys plass på et nytt kurs eller refundering av den fulle kursavgiften, men vi dekker ikke eventuelle kostnader ved avlysning av transport, hotell m.m.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få løpende oppdateringer på nye kurs og aktiviteter.